• Pasta met een bite

  De pasta moet "bite" hebben - de pasta moet "al dente" zijn. Laat pasta nooit te lang koken. Volg de aanwijzingen op de verpakking en proef af en toe of de gewenste consistentie al bereikt is.

   

  Kookwater

  Kook pasta op hoog vuur in veel water met wat zout in een pan zonder deksel.

  Bewaar het pastavocht

  Bewaar altijd een beetje pastavocht. Dit kunt u gebruiken als na het mengen de pasta en saus te droog zijn.

   

 • Direct serveren

  De pasta moet na het koken direct worden geserveerd en moet daarom als laatste onderdeel van de maaltijd worden bereid. 

  Meng pasta en saus

  Pasta en saus of bijgerechten worden altijd gemengd op het moment dat de pasta gekookt is.

  In Italië worden pasta en bijgerechten nooit apart geserveerd.

   

  Bevroren groenten/kruiden

  Het is handig om altijd wat groenten en kruiden in de vriezer te hebben. Van fijngesneden ui, wortels en bladselderie kunt u soffritto maken en in zakjes in de vriezer doen. U kunt ook basilicum en peterselie invriezen.

 • Kruiden in het water

  U kunt extra smaak toevoegen door tijdens het koken van de pasta kruiden in het water te doen. 

  Olijfolie

  Een van de beste olijfoliën ter wereld komt uit Italië. Vooral uit het zuiden en midden van het land. Olijfolie kan worden ingedeeld naar smaakintensiteit: zacht, mild, medium en intens. Alle Italianen hebben een favoriete olie en die komt toevallig vaak uit de streek waar ze vandaan komen. Als hun grootouders uit Umbrië of Sicilië kwamen, dan komt de allerbeste olie uiteraard daar vandaan.

  Soffritto

  De basis voor enkele tomaten- en vooral ook vleessauzen wordt gevormd door de volgende kruiden (="soffritto"):

  fijngesneden wortels, ui en bladselderie.

   

 • Grote pannen

  In de meeste Italiaanse huizen zijn een gasfornuis en veel grote, gedeukte pannen van aluminium te vinden. Ze zijn alleen geschikt voor gas, maar het is belangrijk dat u goede sauteuses o.i.d. hebt met ruimte voor een behoorlijke portie spaghetti. Als de pasta namelijk gekookt is, moet u deze het liefst DIRECT bij de saus voegen. U kunt hiervoor ook een wok, pan of schaal gebruiken.

   

  De juiste tomatensaus

  "Sugo" bestaat uit een paar partjes ui of een paar hele knoflooktenen die in goede olijfolie pruttelen. Na 5 minuten voegt u verse zongerijpte tomaten in blokjes of gepelde tomaten uit blik toe. Als u van een meer crèmeachtige en egale saus of sugo houdt, kunt u ook tomatenpuree uit blik gebruiken. Gebruik daarbij een paar blaadjes basilicum.